Kontakt Postavi kao početnu stranicu Dodaj nas pod Favorites stranice! Katedra Čakavskoga sabora Modruše
Katedra Čakavskoga sabora Modruše
 
 
   :: Aktivnosti
   :: Publikacije

 
Modruški zbornik 1 - 2007.


Modruški zbornik 1

Sadržaj:

Ime Modruš i njegovo značenje u prošlosti i sadašnjosti
Željko Holjevac

Govor Hrvata u Mađarskoj koji su podrijetlom sa širega ogulinskoga područja
Sanja Vulić

Sustavno arheološko istraživanje lokaliteta Viničica kod Josipdola
Boris Olujić

Povijest župe Plaški
Robert Jolić

Povezanost unutrašnjosti i priobalne Hrvatske u srednjem vijeku
Petar RunjePREDSTAVLJANJE PRVOG MODRUŠKOG ZBORNIKA U MODRUŠAMA:

U Modrušu je dana 14.07.2007. predstavljen prvi broj godišnjaka "Modruški zbornik". Izdavač Časopisa je Katedra Čakavskog sabora Modruše, dok je pokretač cijelog projekta oko izlaženja Časopisa Zvonko Trdić s nekoliko autora članaka.

Modruški zbornik promoviran je u osnovnoj školi u Modrušu uz nazočnost načelnika općine Josipdol, Zlatka Mihaljevića, predstavnike Katedre čakavskog sabora pokrajine Gacke iz Otočca, predstavnike Zavičajnog društva Modrušana iz Zagreba, modruškog župnika mons. Zdenka Skendera, fra Petra Runju gvardijana ogulinskog samostana franjevaca trećeredaca, ravnateljicu ogulinske gimnazije i predsjednicu ogranka Matice hrvatske Ogulin Višnju Lipošćak, ravnatelja ogulinske prve osnovne škole Zvonka Ranogajca, autore znanstvenih radova objavljenih u Zbornika, učenike modruške osnovne škole i preko 80-tak uzvanika, predstavnika medija itd.

KUD "Gradina" Modruš koji njeguje izvorne pjesme i folklor ovog kraja nastupajući diljem Hrvatske, čiji se 30-tak članova starosti od 10 do 80 godina okupljaju od 1997. otpjevao je nekoliko pjesama. Promociju zbornika uspješno je vodila prof. Sanja Drenšek.

Nazočnima su se obratili: predsjednik Katedre Čakavskoga sabora Modruše Zvonko Trdić, dr. Sanja Vulić sa Filozofskog fakulteta u Splitu, urednik Zbornika dr. Boris Olujić sa Filozofskog fakulteta u Zagrebu i mr. Petar Runje.

Predstavljanje Modruškog zbornika
Predstavljanje Modruškog zbornika

Ovu vrijednu znanstvenu publikaciju pohvalili su načelnik Općine Josipdol Zlatko Mihaljević i prof. Višnja Lipošćak.

Gosti i učenici modruške osnovne škole
Gosti i učenici modruške osnovne škole


PREDSTAVLJANJE PRVOG MODRUŠKOG ZBORNIKA U OGULINU:

U petak 31. kolovoza 2007. godine, u punoj svečanoj dvorani Pučkog otvorenog učilišta Ogulin, Matica hrvatska, ogranak Ogulin i Katedra Čakavskoga sabora Modruše predstavili su prvi broj "Modruškog zbornika".

Pored znanstvenika koji su sudjelovali u radu okruglog stola, predstavljanju Zbornika nazočio je i biskup mons. dr. sc. Mile Bogović, gradonačelnik Nikola Magdić zajedno sa dogradonačelnikom Tonom Radočajem i predsjednikom gradskog vijeća Jurom Turkovićem, generalni vikar Gospićko-Senjske biskupije mr. sc. Tomislav Šporčić, dekan ogulinski mr. sc Tomislav Rogić, veći broj biskupijskih i lokalnih svećenika, predstavnici ogulinskih tvrtki i institucija te brojni građani.

Predstavljanje je otpočelo glasovitim govorom Bernardina Frankopana održanim u Nurbergu 1522. godine kojega je, odjeven u srednjovjekovnu odoru, pročitao član ogulinskog amaterskog kazališta Josip Porubić.

Predstavljanje prvog broja "Modruškog zbornika" u Ogulinu
Predstavljanje prvog broja "Modruškog zbornika" u Ogulinu


U uvodnoj riječi profesorica Višnja Lipošćak nabrojila je recenzente radova objavljenih u Zborniku: dr. sc. Nadja Ivanova sa Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Sofiji, dr. sc. Robert Hajszan iz Panonskog instituta u Pinkovcu (Austrija), mons. dr. sc. Mile Bogović, biskup Gospićko-senjske biskupije, akademik Stjepan Damjanović, dr. sc. Emanuel Hoško sa Bogoslovnog fakulteta u Rijeci, dr. sc Bruna Kuntić-Mahvić sa Filozofskog fakulteta u Zagrebu, dr. sc. Ivan Jurišić sa Učiteljske akademije u Zagrebu i mr. sc. Hrvoje Petrić sa Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

Dr. sc. Boris Olujić, urednik prvog broja "Modruškog zbornika" upoznao je prisutne sa njegovom koncepcijom i sadržajem.

Mons. dr. sc Mile Bogović u opširnom izlaganju osvrnuo se na sadržaj pojedinih radova te izrazio mišljenje kako je "Modruški zbornik" hvale vrijedno ostvarenje koje zaslužuje svaku podršku.

Autori znanstvenih radova govorili su svaki o svojemu prilogu. dr. sc. Željko Holjevac govorio je o imenu Modruš i njegovom značenju u prošlosti i sadašnjosti a dr. sc. Sanja Vulić o govoru Hrvata u Mađarskoj koji su podrijetlom iz širega ogulinskog područja.

Sustavno arheološko istraživanje lokaliteta Viničica kod Josipdola opisao je dr. sc Boris Olujić. Najobimniji rad u Zborniku je Povijest župe Plaški mr. sc. Roberta Jolića iz Tomislavgrada koji je bio spriječen doći na ovo predstavljanje. Mr. sc. Petar Runje je govorio o svojemu članku pod nazivom Povezanost unutrašnjosti i priobalne Hrvatske u srednjem vijeku. Predstavljanje je završeno čitanjem zapisa popa Martinca o turskom razaranju Modruša.

Početak i kraj ovoga predstavljanja označio je glas trube na kojoj je svirao mladi ogulinski glazbenik Jurica Gerić. Truba je izabrana zbog toga da simbolično ukaže na činjenicu kako je zadnje vrijeme da se otpočnu obimniji radovi na modruškom povijesnom lokalitetu.


 
 
© Sva prava zadržana.
Web izrada, dizajn i hosting - InfoStudio.hr