Kontakt Postavi kao početnu stranicu Dodaj nas pod Favorites stranice! Katedra Čakavskoga sabora Modruše
Katedra Čakavskoga sabora Modruše
 
 
   :: O Katedri
   :: Kontakt

 
O katedri


Katedra Čakavskoga sabora Modruše je udruga građana koja djeluje u Karlovačkoj županiji, a posebice na području općine Josipdol, grada Ogulina te općina: Tounj, Plaški i Saborsko. Riječ «Modruše», u nazivu udruge, označava povijesnu Modrušu, tj. širi prostor uz sjeveroistočni dio Kapele. Sjedište Katedre je Modrušu, podno ruševina staroga grada.

Svrha Katedre je promicanje, poticanje i organiziranje kulturnih aktivnosti a posebice sustavnih povijesnih, etnografskih, arheoloških, jezičnih i drugih istraživanja, s ciljem podizanja svijesti lokalnog stanovništva o vrijednostima kulturne i prirodne baštine ovoga kraja.

Glavnina napora Katedre trenutno je usmjerena, prije svega, izučavanju i promociji dvaju povijesnih lokaliteta prvorazredne važnosti i državnog značaja - staroga grada Modruša i glavnog japodskog grada Metula, kojega većina povjesničara locira na brdo Viničicu kraj Josipdola.

Jednako važna zadaća Katedre je njegovanje autohtonog čakavskoga lokalnog govora kao osobite vrijednosti ovog područja. Etnografska i jezična istraživanja kao i istraživanja tradicijske narodne baštine prijeko su potrebna, jer mogući izvori ubrzano i nepovratno nestaju.

Katedra je u srpnju 2007. godine izdala prvo godište Modruškog zbornika. Zbornik je zamišljen kao znanstveni godišnjak u kojem bi se objavljivali znanstveni i stručni radovi, tematski vezani uz područje djelovanja Katedre.

Katedra je suizdavač lista Modruš.

Katedru zastupa predsjednik Zvonko Trdić

E-mail: zvonko.trdic@ka.htnet.hr

 

 
 
© Sva prava zadržana.
Web izrada, dizajn i hosting - InfoStudio.hr